Saturday, July 6, 2013

CAKAP PASAL I.S.A


Cakap pasal ISA - apabila puak-puak lahanat haramjadah yang menjadi alat kepada DAPig termasuk AL-JUBOQ menyerang ISA agar undang-undang pencegahan itu dimansuhkan, mereka berkempen ke sana ke mari termasuk minta sokongan daripada luar i.e AMAERIKA SYARIKAT, Singapura, Australia, dll.. ISA umpamakan undang-undang rimba @ "Droconian Law" kata mereka. Orang-orang yang ditahan itu tanpa perbicaraan.

 Yang menghariannya Singapura yang sibuk ikut serta tu apasal pulak? Singapura masih lagi guna ISA, undang-undang yang sama dengan ISA yng digunapakai di Malaysia (sebelum dimansuhkan) kerana suatu ketika dulu Singapura di bawah Persekutuan Malaysia dan undang-undang yang digunapakai adalah sama !!! Yang ISA si Singapura tu kenapa tak mansuhkan !! AMERIKA SYARIKAT pun sibuk juga nak masuk campur dalam kain orang lain. Nak jaga tepi kain orang, dalam kain sendiri tak terjaga.. Selepas Persitiwa 911, disebabkan terlalu takut dengan ancaman pengganas, "POLIS DUNIA" itu menggubal dan melaksanakan 2 undang-undang yang dinamakan "HOMELAND SECURITY ACT" dan "PATRIOT ACT".
 
Apa bezanya di antara 2 undang-undang baru AMERIKA SYARIKAT itu dengan ISA di Malaysia? ISA di Malaysia - pihak berkuasa akan menahan seseorang itu untuk siasatan selama 60 hari di bawah ISA apabila adanya maklumat kegiatan individu atau kumpulan individu yang boleh mengancam serta memudaratkan keselamatan negara. Dalam tempoh siasatan selama 60 hari itu, andainya bukti-bukti yang ada tidak mencukupi, maka mereka yang ditahan perlulah dibebaskan samada bersyarat atau tanpa syarat. Setelah siasatan berlangsung dan terdapat bukti kegiatan individu atau kumpulan individu itu mengancam serta memudaratkan keselamatan negara, maka pihak berkuasa akan mengemukakan cadangan kepada Menteri (Dalam Negeri) agar dia / mereka ditahan di bawah ISA selama 2 tahun dengan menggariskan alasan-alasan kenapa individu atau kumpulan individu itu perlu ditahan di bawah akta berkenaan. Setelah Menteri berpuashati, maka barulah cadangan itu “diendorsekan” dan Perintah Tahanan akan berkuatkuasa. Andainya Menteri tidak berpuashati dengan alasan-alasan yang dikemukakan dan mengarahkan mereka dibebaskan, maka mereka tidaklah boleh ditahan dan sebaliknya perlu dibebaskan serta merta. Dalam tempoh 2 tahun, seseorang tahanan di bawah ISA, akan dihadapkan di hadapan Lembaga Penasihat bagi tujuan ulangkaji (review) bagi menilai tahap perubahan dirinya setiap 6 bulan sekali. Andainya tahanan itu memperlihatkan perubahan positif, i.e insaf diri - maka tempoh tahanan ke atasnya akan dipendekkan dan dibebaskan lebih awal. Sepanjang tempoh dalam tahanan mereka ditempatkan di Tempat Tahanan Perlindungan (tersedia dengan semua kemudahan, i.e surat khabar, radio, TV). Mereka dikategorikan sebagai “Orang Tahanan” dan BUKANNYA seperti banduan-banduan kes jenayah lainnya yang ditempatkan di dalam sel-sel penjara. Mereka juga makan dan minum seperti manusia biasa yang lainnya di dunia luar, cuma kena makan serta minum apa saja yang disediakan dan tidak boleh nak memilih, itu jer.. dan mereka BUKANLAH makan dengan merangkak atau seperti anjing sebagaimana yang digambarkan oleh sebuah NGO barua DAPig beberapa tahun lalu di PULAU PINANG dalam satu aktiviti mereka memperingati “Operasi Lalang 1987”!!! Kalau tak percaya, tanyalah Lim Kit Siang, Karpal Singh serta beberapa yang lain pernah ditahan di bawah ISA - bagaimanakah cara mereka diberi makan, di mana mereka ditahan, dll? Namun dalam situasi politik masa kini, diyakini puak-puak laknatullah itu tidak akan bercakap benar dan sebaliknya sudah pasti akan memutarbelitkan fakta yang ada untuk kepentingan politik mereka !!!

Bagaimana pulak dengan undang-undang "HOMELAND SECURITY ACT" dan "PATRIOT ACT" AMERIKA SYARIKAT ? Bagaimana dengan tahanan di PENJARA GUATANAMO BAY yang telah bertahun-tahun lamanya ditahan di sana sehingga kini tanpa bicara ? Apakah bezanya dengan ISA ? Tidakkah undang-undang "HOMELAND SECURITY ACT" dan "PATRIOT ACT" AMERIKA SYARIKAT itu lebih zalim dan kejam? Apakah undang-undang AMERIKA SYARIKAT itu bukan umpamakan Undang-undang Rimba atau Draconian Law!!!
 
Bagaimana pula ISA negara Australia? Berbeza dengan ISA Malaysia suatu ketika dulu yang menetapkan seseorang itu boleh ditahan di bawah ISA SEKIRANYA TERDAPAT MAKLUMAT berhubung dengan sebarang bentuk kegiatannya yang boleh mendatangkan ancaman serta memudaratkan keselamatan Malaysia, ISA negara Australia pula menetapkan bahawa jika seseorang itu DISYAKI (bukan maklumat tentang kegiatan) mengancam keselamatan negara berkenaan, ianya BOLEH DITAHAN TANPA BICARA UNTUK TEMPOH SELAMA 100 HARI!! Berbeza dengan ISA ditahan selama tidak boleh melebihi 60 hari bagi tujuan siasatan setelah terdapatnya maklumat berhubung kegiatan seseorang itu yang boleh mengancam serta memudaratkan keselamatan Malaysia!!
 
Kesimpulannya, ISA di Malaysia adalah suatu undang-undang pencegahan. Contoh paling mudah dalam konsep pencegahan untuk keselamatan rakyat dan negara - terdapat maklumat berhubung perancangan pihak tertentu untuk melakukan khianat @ sabotaj meletupkan dengan bom beberapa stesyen janakuasa letrik utama yang terdapat di negara ini dengan tujuan bagi melumpuhkan semua perkhidmatan penting dalam negara !! Persoalannya - demi hak asasi golongan pengkhianat itu, apakah pihak berkuasa khususnya polis perlu membiarkan agar stesyen-stesyen janakuasa letrik itu hancur lebur terlebih dahulu sehingga menyebabkan beratus atau beribu-ribu orang kehilangan nyawa, bekalan letrik terputus sehingga menyebabkan segala urusan / perkhidmatan-perkhidmatan perlu dalam negara tergendala, aktiviti ekonomi lumpuh, rakyat, kerajaan dan negara kerugian berbillion ringgit, baru nak tangkap, gitu!!!

Bagi yang buta mata, buka hati dan buta perut tu, eloklah celik-celikkan mata dan buka luas perut tu!! Untuk kerajaan pulak, cukup-cukuplah nak “jaga hati” puak-puak lahanat haramjadah DAPiG serta para talibarutnya tu. Mereka itu hanyalah kelompok “loud minority”, bukan ramai mana pun, cuma suara mereka je yang deras @ kuat!! Janganlah pulak dok BERGILA nak MANSUHKAN Akta Hasutan disebabkan nak jaga hati puak-puak lahanat haramjadah DAPiG bangsat tu!! Ada baiknya “jaga hati” golongan “silent majority” yang selama ini sentiasa setia mendokong kerajaan dalam apa jua keadaan. INGATLAH… jangan sampai “silent majority” ini pulak yang merajuk !! Apabila mereka merajuk, sudah tiada gunanya lagi dan ketika itu nasi sudah menjadi bubur.. Sekadar mengingatkan..No comments:

Post a Comment